Eski Çocuk Oyunları Atölyesi

“Birdirbir

İkidir iki, [ebe olan kişinin adı] tilki

Üçtür üç, ebelik pek güç

Dörttür dört, kuş gibi öt

Beştir beş, aldım bir eş

Altıdır altı, yaptım kahvaltı

Yedim yedi, elim sırtına değdi

Sekizim seksek

Dokuzum durak”

Bu atolyede oyunlar var, kahkaha var, eğlence var. Birdirbir oynadığımız oyunlardan sadece bir tanesi. Mardin’de oynanan fakat unutulmaya yuz tutmuş oyunlar olan heftok, kıtkıt qap, ke’b birinci, seksek, katro pello, şılle, kıytke, gok, altıtaş, qedre bedre, hımmıs-ıl ıkkut, bebucalan, tam me, mıotıboye,  veşartin, sobe, çuval, yumurta taşıma, ip atlamaca, beş taş ve topaç gibi oyunlar tanıtılmakta ve çocuklarla birlikte oynanmaktadır. Bu sayede eski oyunlara dair bir farkındalık yaratılmakta ve çocuk için oyunun, birlikte olmanın önemi bir kez daha yaşatılarak dikkate sunulmaktadır. Mardin’de eski çocuk oyunlarına ilişkin bir sözlü tarih çalışması yapılmıştır ve müze eğitiminde bu çalışmadan da faydalanılmaktadır.

Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, string given in /home/mardinmuzesigov/public_html/tr/altsayfa_egitim.php on line 300