Arkeolojik Kazı ve Restorasyon Atölyesi

Arkeopark’ta arkeoloji bilimini tanıtmak, müzelere eserlerin geliş süreçlerini yaparak ve yaşayarak öğretmek amacıyla 2x2 m ölçülerinde 50 cm derinliğinde dort adet açma (kazı alanı) oluşturularak mimari buluntularla birlikte eserlerin imitasyonları içlerine bırakılarak toprakla kapatılmıştır. Kazı alanında arkeolojik bir kazının izinleri dâhil bilimsel tüm aşamaları arkeologlar eşliğinde uygulamalı olarak öğretilmektedir. Öğrenciler başlarına şapka takıp kazıda kullanılan aletleri tanıdıktan sonra kazı yapmaya başlamaktadırlar. Bilimsel kazının geçmişi öğrenebilmek için, geçmişin bilgi kaynaklarına ulaşmak amacı ile yapıldığını öğrenen çocuklar kazıda buldukları tablet, çanak çömlek, mutfak kapları, heykeller, figürünler, para, fibula, parfüm şişesi, takı vb. eserleri neden yapıldığı ve ne işe yaradığı sorularına cevaplar arayarak yorumlamaktadırlar. Kazı suresince bulduğu eserlere dokunan, onları inceleyen, akıl yürüten çocuklar daha sonra kazıda çıkarttıkları eserlerin fotoğraflarını çekmekte, insanların bu eserleri ne amaçla kullanmış olabileceklerini konusunda akıl yürüterek eserin bilgi fişini doldurmakta, eserlerin temizlik ve restorasyonunu yapmakta; buldukları eserlerin neden değerli, önemli olduğunu ve neden müzede korunması gerektiğini kavradıktan sonra, eserlerin sergilenmesi için hazırlanmış vitrinlerin içine bilgi fişleriyle birlikte koymaktadırlar. Böylece müzeye bir eserin geliş surecini yaparak ve yaşayarak oğrenmiş olmaktadırlar.

Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, string given in /home/mardinmuzesigov/public_html/tr/altsayfa_egitim.php on line 300