Dara Antik Kenti Arkeolojik Kazı Çalışmaları Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Müze Müdürlüğümüz tarafından “Dara Antik Kenti Çevre Düzenlemesi ve Restorasyon” projesi kapsamında, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) desteğiyle yürütülen Dara Antik Kenti arkeolojik kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Müze Müdürlüğümüz’e bağlı arkeolog, sanat tarihçi ve restoratörlerden oluşan uzman ekiple sürdürülen kazılarda, 2018 yılında başlatılan “güney sur”un ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmalar bu yılda devam etmekte, güney surun kuzeyinde ve güneyinde yapılan kazı çalışmaları doğrultusunda surdan günümüze kalan kalıntılar daha net olarak gözler önüne serilmektedir. MS 6. yüzyılda yapılmış olan sur duvarı, dönemi içerisinde bu alanda Roma-Sasani Savaşları’nın ne kadar yıkıcı olduğu da kanıtlar durumda. Güney surun kazı çalışmalarının tamamlanması sonrası bu civarda ele geçen sura ait bloklar da ortaya çıkarılarak restorasyon çalışmaları için gerekli hazırlıklara da başlanacak ve 2019 yılı kazılarında kentin Roma garnizonu olma süreci sonrası güney Sur ve çevresinin terk edilerek İslami Dönem mezarlıkları olarak kullanıldığı bilgisiyle, bu konuda gerekli bilimsel çalışmalar müzemiz bünyesindeki uzmanlarca değerlendirilerek kalıcı birer dokümantasyona dönüştürülecektir.